01 apr t m 16 mei

Ieder mens is een kunstenaar

  • Locatie

    Outsider Art Galerie

  • Tijd

    12:00 - 17:00

  • Datum

    01 april 21 - 16 mei 21

Verborgen tekentalenten in het verpleeghuis | Verhalen van mensen met dementie.
De titel ‘Ieder mens is een kunstenaar’, ooit gemunt door kunstenaar en performer Joseph Beuys, zegt het al:  ieder mens is een drager van talenten. De menselijke geest blijkt, ook als die is aangetast door dementie, vindingrijk te zijn.

Illustrator en zorgmedewerker Eva Gans toont een groot aantal tekeningen die onder haar bezielende begeleiding zijn gemaakt door mensen met dementie in verschillende Amsterdamse verpleeghuizen van zorgorganisatie Amsta. De tekenlessen zijn bijeenkomsten waar de deelnemers graag heen gaan en waarin zij een duidelijke beeldende ontwikkeling laten zien. Tijdens de lessen zegt 80 % van de deelnemers in het begin niet te kunnen tekenen. “Ik kan misschien net één lijn zetten.” Maar dat elke deelnemer een andere lijn maakt omdat ieder mens een eigen handschrift heeft is juist de kracht en boodschap in de lessen. Je kan een lijn op miljoen verschillende manieren tekenen! De tekeningen, op A4 formaat, zijn te koop voor €45 per stuk. Een deel van de opbrengst zal gedoneerd worden  aan stichting Alzheimer Nederland.

Naast tekeningen zijn op video performances te bekijken van Spoken Word artists Sanguilla Vabrie, Reinier van der Veer, Claartje Chajes, Rik Wolf Overtoom, Gershwin Bonevacia en Mariëm Zian. Deze spoken word performances zijn geïnspireerd op de letterlijke taal van met mensen met dementie. Mensen met dementie in het verpleeghuis zijn kwetsbaar. Hun eigen stem wordt nauwelijks gehoord, hun taal niet altijd herkend. Terwijl deze uitspraken zo kostbaar, levenswijs en vaak ook grappig kunnen zijn. Daarom heeft zorgorganisatie Cordaan aandacht voor het ‘Dementees’. Een taal die uitnodigt tot verbinding. Het Dementees is onderdeel van de methodiek van verbondenheid die werd ontwikkeld door neurologisch muziektherapeut Irene Kruijssen en geestelijk verzorger Eline Hoorweg. In 2020 is een start gemaakt met Dementees X Spoken Word met als doelstelling het publiek op een artistieke manier in contact te brengen met de bijzondere belevingswereld van mensen met dementie en een ander geluid te laten horen.

Aanmelden bezoekers
De tentoonstelling is te bezoeken op donderdag en vrijdag van 12 tot 17 uur. Donderdag 13 mei, Hemelvaartsdag, is de galerie gesloten. Op zaterdag 15 mei en zondag 16 mei is de galerie ook geopend van 12 tot 17 uur. Aanmelden is niet meer nodig.

 

Beeld: Trude Grolleman