07 mei t m 26 jun

KIKKERDRIL

  • Locatie

    Outsider Art Galerie

  • Tijd

    12:00 - 17:00 uur

  • Datum

    07 mei 22 - 26 juni 22

Een nieuwe lente een nieuw geluid! Vogelgefluit, kikkergekwaak en frisse lentekleuren voeren in deze tijd van het jaar de boventoon. En al pakken de donkere wolken in het oosten van Europa zich samen, de kunstenaars van Outsider Art Galerie vieren de terugkomst van licht en kleur en tonen in alle vrijheid hun grote maakplezier.

Chris Dierdorp (Amsterdam, 1973) teletransporteert met zijn adembenemende serie ‘Meisje met de parel’ het iconische beeld van Vermeer naar deze tijd. In directe en virtuoze verfstreken onderzoekt hij het schuchtere meisje en mut(il)eert haar in 25 meer of minder lijkende oudere zussen. Ook de altijd wat besmuikt lachende Mona Lisa van Leonardo Davinci lijkt getransformeerd, en wel in drie leden van de familie Kardasian, compleet met een ondoordringbare laklaag aan make-up, nagellak, haarverf, siliconen, botox en andere neppigheid die deze familie definieert. Vermeer and Da Vinci meet Warhol!

Norbert de Jong (Heerlen, 1965) tekenschildert met heldere kleuren in vloeiende lijnen fantasiebeesten, muzikanten en geliefden. Alles in zijn werk beweegt en swingt met veel gevoel en joie de vivre. Iets fijners dan op een warme lentedag op een Amsterdams terras zitten of langs de grachten fietsen bestaat er eigenlijk niet!

Thijs Derks (Amsterdam, 1948) maakt abstracte drippingschilderijen a la Jackson Pollock. Net als de andere kunstenaars in deze tentoonstelling is Thijs autodidact. Zijn schilderingen ontstaan in zijn slaapkamer in een woonzorgcentrum. Hij maakt daar, ondanks zijn fysieke beperkingen een schilderij per dag. In het tijdschrift Palet verscheen in 2018 een artikel van Hans Sizoo over zijn kunst: ‘Telkens opnieuw vertoont het beeld een ander aanzien, een andere structuur, een ander coloriet. Je raakt er gewoon niet op uitgekeken. En vooral is er telkens een weefsel van toetsen, meestal niet groot en soms gewoon klein, maar altijd met het maximum aan leven dat kan worden ontlokt aan het dode materiaal verf.’

Aurelina de la Cruz Santana (Dominicaanse Republiek, 1967) is sinds kort werkzaam op het keramiekatelier van Bijzonder Amsterdams. Haar kleurig beschilderde en rijkgedecoreerde mokken refereren aan haar Carabische achtergrond. Zelf zegt zij over haar werk dat zij het leuk vindt om met haar handen bezig te zijn en niet te veel na te denken maar te doen.

Marcello Pieter Stokhof (Amsterdam, 1962) toont aardewerken schalen met daarop fantasiedieren, vogelachtig en abstract. In het verleden gebruikte Marcello wel eens LSD en sindsdien heeft hij deze fantasieën. De kleuren, met keramiekpotlood opgebracht, zijn mysterieus zoals hij ze voor zijn geestesoog ziet.

Verder te zien zijn enkele mooi geglazuurde en decoreerde schalen gemaakt door kunstenaars van Galerie ArtBrut058 uit Leeuwarden en de Patta shirts van Regillio Benjamin en Desmond Tjon A Koy ontwikkeld tijdens het project Outsider Wear.