23 okt t m 05 dec

Zacht, Krachtig en Bezield

  • Locatie

    Outsider Art Galerie

  • Tijd

    12:00 - 17:00

  • Datum

    23 oktober 21 - 05 december 21

Bekijk hier het interview van curator Ute Christiane Hoefert met kunstenaar Naomi Schupper.
Video: Olivier Hamaker

Het medium textiel is lang gemarginaliseerd in de kunst. Deze zomer lag de focus al op textiel bij het Outsiderwear Festival waarbij ontwerpers en outsiderkunstenaars buitengewone ontwerpen presenteerden. In zekere zin bouwt de huidige tentoonstelling hierop voort, maar deze keer wordt uitdrukkelijk de artistiek vrije behandeling van textiel naar voren gebracht. Hoewel andere media, zoals verf, potlood en inkt sterker vertegenwoordigd zijn in de (outsider) kunst, werkt een groot aantal kunstenaars op een betekenisvolle manier met textiel.

De voor deze tentoonstelling uitgezochte werken geven inzicht in de diversiteit van de omgang met textiel. Er zijn verschillende werkwijzen te zien: er is genaaid, gebreid, getekend, geweven en geknoopt. Stoffen, draden en andere materialen zijn verwerkt in collages en oud materiaal is geupcycled. Het gebruik van geprefabriceerde stoffen met hun kleuren en patronen dwingt de kunstenaars intuïtief te reageren. Stoffen kunnen stijf, grof, zacht en fragiel zijn. Ze zijn voelbaar, kunnen krassen of de huid vleien.

Alleen al een blik op het materiaal triggert associaties. Veel van de deelnemende kunstenaars, zoals Naomi Schupper of Lavina Ngoesmin, hebben kledingresten, uitgeputte maar bezielde stoffen, opnieuw geïnterpreteerd én door hun creaties nieuw leven ingeblazen. Het kan soms een worsteling zijn, om te werken met wat er al is, om vooraf bepaalde structuren te verwerken en iets nieuws te creëren. In dit proces hebben de kunstenaars eigenzinnige objecten ontwikkeld, die zich losmaken van de oorsprong. Deze ontwikkeling kan soms maanden duren.

Het gebruik van textielmaterialen en -technieken maakt sterke expressiewijzen mogelijk, die vaak verder reiken dan het tweedimensionale én door de flexibiliteit van het materiaal sterk haptisch aanspreken. Ook kunnen ze draagbaar zijn, zoals de fantasierijke en schijnbaar uit een andere wereld ontstane pakken van Splitter Splatter, die hun draagbaarheid zal demonstreren op een event tijdens deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 23 oktober geopend voor publiek. Events voor deze tentoonstelling worden aangekondigd in de nieuwsbrief.

Met: Lotti Duinker | Angelique Gijsbertse | Lavina Ngoesmin | Naomi Schupper | Nahid Mia | Splitter Splatter

Samengesteld door Ute Christiane Hoefert