28 jul

Art talk Leon van Es X Liesbeth Water

  • Locatie

    Outsider Art Galerie

  • Tijd

    14:30

  • Datum

    28 juli 2019

Op zondag 28 juli organiseert de Outsider Art Galerie een art talk met Leon van Es en Liesbeth Water. Liesbeth Water is onderzoeker bij de faculteit Diversiteit en Participatie van de VU. Zij is als museum-educator verbonden aan het Outsider Art Museum en doet onderzoek naar ‘Outsider Art als voertuig voor inclusie en VTS (Visual Thinking Strategies) als dialoogvorm bij Outsider Art en publiek.’
De ex-gedetineerde Leon van Es (Vinkeveen, 1970) maakte kunst van tandpasta in zijn cel. Een aantal van zijn sprookjesachtige gebouwtjes staat nu tentoongesteld bij de Outsider Art Galerie in de Hermitage Amsterdam als onderdeel van de groepstentoonstelling ‘Facing Spaces’.

In de gevangenis begon Leon uit verveling aan zijn kunst. ‘Crea’ was wegbezuinigd en tandpasta was één van de weinige materialen voorhanden. Per toeval ontdekte hij dat dit goedje keihard opdroogt. Vermengd met koffiedroes, sigarettenas en zand van de luchtplaats ontstonden zo curieuze en ingenieuze bouwsels vol met persoonlijke boodschappen. Leon, sinds maart dit jaar weer op vrije voeten, wil voortaan het juiste levenspad bewandelen. Hij laat door middel van zijn werk zien dat er altijd een keuze is. In zijn laatste bouwwerk, ‘the Happy’, een romantisch huisje op palen, heeft twee trappen. De ene trap leidt naar het gezellige woonkamertje, neem je echter de andere trap dan stoot je je hoofd tegen een betonnen muur.
Het werk van Leon van Es is op meerdere plekken te zien geweest. Het Gevangenismuseum in Veenhuizen heeft een werk permanent opgesteld. In 2018 nam hij deel aan de tentoonstelling ‘Architectural Healing’ in de Haarlemse koepelgevangenis.