Opening | Express Your Freedom

  • Locatie

    Outsider Art Galerie

  • Tijd

    12:00 - 14:00 (op uitnodiging)

  • Datum

    08 mei 2024

Tijdens de opening zullen veel van de deelnemend kunstenaars en makers en collega’s van de verschillende zorglocaties aanwezig zijn. Het eerste halfuur zijn er verschillende sprekers en een muziek-performance. Vanaf 12:30 staat de lunch klaar en kunnen we met elkaar in gesprek.

———————————————————————————————————————————————

In 2023 is het feitelijk 150 jaar geleden dat slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden werd afgeschaft. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat op 1 juli 2023 begon, staat het Koninkrijk een jaar lang stil bij de Nederlandse geschiedenis van slavernij en hoe dit nog altijd doorwerkt in het leven van mensen nu. Ook Cordaan vindt het van groot belang hierbij stil te staan. Voor collega’s, cliënten en hun naasten maken we ruimte om over dit onderwerp te praten, hierop te reflecteren en zo meer bewustwording te creëren.

“De echo´s van vrijheid resoneren door de geschiedenis, inspirerend en onverwoestbaar”
Deelnemer activiteit Express Your Freedom @Koningsvrouwen van Landlust

Aanleiding
Bij de start van het herdenkingsjaar ontwikkelde participatiecoach Chaya Sara van woonlocatie ‘Koningsvrouwen van Landlust’ een waardevolle activiteit voor de bewoners met een licht verstandelijke beperking, genaamd “Express your freedom: wat betekent vrijheid voor jou?” Binnen deze activiteit verzorgt Chaya eerst een informatieve en laagdrempelige introductie op het herdenkingsjaar. Zonder veel ingewikkelde woorden, maar duidelijk, toegankelijk en vanuit haar eigen ervaring. Na deze introductie vraagt ze de deelnemers om zelf aan de slag te gaan met materiaal dat klaar ligt op de tafels en in beeld te brengen wat vrijheid voor hen betekent. Deze activiteit sloeg zo goed aan, dat verschillende andere locaties dezelfde activiteit zijn gaan organiseren. Zo verspreidde deze werkvorm zich organisch door heel Cordaan: oudere bewoners in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen werkten aan canvassen en andere creatieve vormen om te verbeelden wat vrijheid voor hen betekent. Zij inspireerden hun naasten en collega’s om hun eigen creatieve invulling van vrijheid te delen. En zo ontstond  een collectie van vrijheidswerken vanuit verschillende zorgdomeinen door cliënten, hun naasten en collega’s die het verdient om met meer mensen gedeeld te worden!

Met deze tentoonstelling geven we gehoor aan de wens van de makers om hun werk te exposeren en nog meer mensen actief te betrekken bij gesprekken rondom het herdenkingsjaar en het thema vrijheid. De Outsider Art Galerie maakt heel graag ruimte vrij voor deze werken, en vult  de Express your freedom-collectie aan met werk van kunstenaars die bij het Outsider art atelier werken en bij andere ateliers in de stad voor kunstenaars die zelf lastig een eigen podium kunnen creëren.

Randprogrammering
Ook is er wekelijks een kunstenaar uit het atelier in de galerie aanwezig om samen met jou gesprek te gaan en word je als bezoeker uitgenodigd om vanuit de methode express your freedom zelf ook nieuw werk te maken en toe te voegen aan de tentoonstelling. Houd onze socials in de gaten voor meer informatie over oa de Keti Koti viering op 1 juli en verdere activiteiten!